belgelendirme
 
           

Ana Sayfa > Hizmetlerimiz > Sistem Danışmanlığı > ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi

ISO 14001 ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ

Her ge­çen gün da­ha da kü­çü­len dün­ya­mı­zın kay­nak­la­rı­nın son­suz ol­ma­dı­ğı, ürün ve fa­ali­yet­le­rin çev­re et­ki­le­ri­nin ye­rel ve böl­ge­sel kal­ma­yıp, glo­bal ol­du­ğu ar­tık tüm dün­ya­da ka­bul edilmiş­tir. Bu bi­linç çev­re­sel et­ki­le­rin ya­sal uy­gu­la­ma­lar­dan zi­ya­de pi­ya­sa kuv­vet­le­ri ile kont­rol edil­me­si ih­ti­ya­cı­nı da be­ra­be­rin­de getirmiştir.

Bu­gü­nün tü­ke­ti­ci­si bek­len­ti ve ih­ti­yaç­la­rı­nın en üst dü­zey­de kar­şı­lan­ma­sı­nın ya­nı ­sı­ra ken­di­si­ne, ya­şa­dı­ğı çev­re­ye ve dün­ya­sı­na de­ğer ve­ril­me­si­ni, say­gı gös­te­ril­me­si­ni ta­lep et­mek­te ve pi­ya­sa­da bu­nu sor­gu­la­mak­ta­dır. Bu gelişme­ler kuruluş­la­rın çev­re ile etkileşim­le­ri­ni kont­rol al­tın­da tu­ta­bil­me­le­ri­ni ve çev­re ic­ra­at ve ba­şa­rı­la­rı­nı sü­rek­li iyileş­ti­re­bil­me­le­ri­ni sağ­la­ya­cak yö­ne­tim sis­tem­le­ri­ne ih­ti­yaç bu­lun­du­ğu ger­çe­ği­ni or­ta­ya çıkarmış­tır.

Çev­re Yö­ne­tim Sis­te­mi tüm dün­ya­da ISO 14001 Stan­dar­dı ile bi­lin­mek­te­dir. Çev­re Yö­ne­tim Sis­te­mi­nin, ISO 9001 Ka­li­te Yö­ne­tim Sis­te­mi Stan­dar­dın­dan son­ra ulus­la­ra­ra­sı kuruluş­lar­da ta­nın­ma­sı ve uy­gu­lan­ma­sı çok hız­lı ol­muştur.

 

NE­DEN ISO 14001?

Çev­re Yö­ne­tim Sis­te­mi tüm dün­ya­da ISO 14001 stan­dar­dı ile bi­lin­mek­te­dir ve ISO 9001 Ka­li­te Yö­ne­tim Sis­te­mi Stan­dar­dın­dan son­ra ulus­la­ra­ra­sı kuruluş­lar­da ta­nın­ma­sı ve uy­gu­lan­ma­sı çok hız­lı olmuş­tur.

ÇYS'nin kuruluş­lar­da geliştirilme­si­nin ama­cı;

- Ulu­sal ve/ve­ya ulus­la­ra­ra­sı mev­zu­at­la­ra uyu­mun ar­tı­rıl­ma­sı,

- Çev­re­sel per­for­man­sın ar­tı­rıl­ma­sı,

- Mar­ket Stra­te­ji­le­ri,

- Ulus­la­ra­ra­sı re­ka­bet­te avan­taj sağ­la­ma­sı, 

- Fir­ma iti­bar ve pa­zar pa­yı­nın ar­tı­rıl­ma­sı,

- Ma­li­yet kont­ro­lü­nün geliştirilme­siy­le mas­rafla­rın azal­tıl­ma­sı ve ve­rim­li­li­ğin ar­tı­rıl­ma­sı,

- Acil du­rum­la­ra (dep­rem,yan­gın, sel vb.) ve ka­za­la­ra kar­şı ha­zır­lık­lı bu­lu­na­rak me­su­li­yet­le so­nuç­la­nan ka­za vb. olay­la­rın azal­tıl­ma­sı,

- Kir­li­li­ğin kay­nak­tan başla­ya­rak kont­rol al­tı­na alın­ma­sı ve azal­tıl­ma­sı,

- Gir­di mal­ze­me­le­ri ve ener­ji ta­sar­ru­fu sağ­lan­ma­sı,

- İzin ve yet­ki bel­ge­le­ri­nin alın­ma­sı­nın ko­lay­laştı­rıl­ma­sı,

- ISO 14001 tüm dün­ya­ca bi­li­nen ve kul­la­nı­lan or­tak bir dil ol­du­ğun­dan glo­bal pa­zar­da ka­bul edi­lir­li­ğin sağ­lan­ma­sı.
Kaynak TSE